Slechts door stapje voor stapje te leren, gaat men met sprongen vooruit.
Biografie

1952

Geboren in Tilburg als eerste kind van een gezin, dat uiteindelijk vijf kinderen zou tellen. Vader (1919-2000) werkt als kinderarts en zou later hoogleraar kindergeneeskunde worden aan de Nijmeegse Universiteit.
Naar bovenm

1964

Wordt door de ouders geplaatst op het gymnasium van de Paters Redemptoristen op de H. Landstichting ('De Nebo') bij Nijmegen. De Nijmeegse kunstenaar Ted Felen, die in 1959 met Jan Cremer de kunstenaarsgroep NADA had opgericht, geeft tekenlessen. Deze docent, die als glazenier prachtige kruiswegstaties heeft gerealiseerd, laat zijn leerlingen kruiswegstaties tekenen. De kruiswegstaties zouden Ignace Schretlen levenslang blijven inspireren.
Naar bovenm

1971

Studie geneeskunde aan de Nijmeegse Universiteit. Volgt in Parijs opleiding tot moniteur (jeugdleider) en later directeur-adjoint (onderdirecteur) in colonies de vacances. Werkt voor de multinational Thomson-Brandt gedurende enkele zomervakanties in jeugdkampen in de Savoie en Bretagne. Leert de Bretonse cultuur kennen, waarover hij later zou publiceren. Componeert en zingt liedjes in het Nederlands en het Frans. Begeleidt zichzelf tijdens optredens op de gitaar.

In de bundel 'Gescheurd' verschijnt het korte verhaal 'De bekentenis'.

Naar bovenm

1974

Houdt zich tussen 1974 en 1984 intensief bezig met het Franstalige lied, o.a. als samensteller van het radioprogramma 'n Mondje Frans (TROS); ook stelt hij een aantal elpees samen, die hij voorziet van toelichtingen en samenvattingen van de liedjesteksten.
Naar bovenm

1976

De liedjesteksten van Ignace worden gebundeld in 'Tussen Sinas en Elias', dat in eigen beheer wordt uitgegeven. De titel slaat op verbasteringen van de voornaam. In 'de Hoge Hoenderberg' (een café in de bossen tussen Groesbeek en Nijmegen),waar Ignace ooit enkele weken als kelner heeft gewerkt, werd hij 'Sinas' genoemd. Bij de studentenreisorganisatie NKBS wordt hij ingeschreven als 'Elias'. De bundel 'Tussen Sinas en Elias' wordt gepresenteerd tijdens een optreden in een studentencafé met onder het publiek Thijs van Leer.
Naar bovenm

1978

'Ik droom alleen wat minder' (eerste bundel over het Franse lied) verschijnt.

Naar bovenm

1979

Op 31 augustus krijgt Ignace uit de handen van zijn vader (prof. dr. E.D.A.M. Schretlen) de artsenbul. Hij heeft echter twijfels over een toekomst als arts en gaat filosofie studeren. Het inhaalprogramma, te vergelijken met het kandidaatsexamen wordt met succes afgerond. Helaas ontbreekt de tijd om de studie af te maken. Wel voltooit en publiceert Ignace Schretlen nog een onderzoek van de Tsjechische filosoof E. Menert. In 1982 begint hij alsnog de toen éénjarige beroepsopleiding tot huisarts te starten.

In 1979 verschijnt 'Anatomie van het gevoel, dagboek van een co-assistent' onder pseudoniem van Alexander van Es. De naam 'Es' verwijst naar de eerste letter van zijn achternaam ('S'). Dit boek wordt bekroond met het Gouden Ezelsoor als het meest verkochte literaire debuut.

Naar bovenm

1980

De tweede bundel over het chanson wordt uitgegeven: 'Voor elk woord een gevoel'.

Onder auspiciën van de stichting 'De Gelderse bloem' verschijnt een bundel met verhalen van auteurs uit Gelderland, waarin ook het verhaal 'De algemene ledenvergadering' van Ignace wordt opgenomen.

Naar bovenm

1981

'Alles eindigt met een lied' (derde bundel over het chanson) verschijnt.

In 'Voor wie zich in een paard verslikt' wordt een aantal korte verhalen gebundeld.

Naar bovenm

1982

Huwelijk met Mia van der Vorst, die hij tijdens zijn studie heeft leren kennen.
Naar bovenm

1983

Korte tijd nadat in Nederland teletekst is geïntroduceerd krijgt Ignace Schretlen van de TROS het verzoek om medische berichten te maken. Het is een ideale kans om vakliteratuur bij te houden en om relevante ontwikkelingen in enkele regels te vertalen voor een breed publiek. tot en met mei 2008 verscheen er dagelijks een nieuw medisch bericht op Teletekst.

Onder het pseudoniem van Michel van Hout verschijnt 'Op uw gezondheid', dagboek van een huisarts in opleiding.

Naar bovenm

1984

In januari 1984 nemen Ignace en Mia een huisartsenpraktijk te 's Hertogenbosch over.

In de bundel 'Helias Achterna' verschijnt een portret van Ignace met het verhaal 'De feestwinkel'.

Naar bovenm

1985

Geboorte van zijn zoon Cédric.
Naar bovenm

1986

De eerste krabbels van zijn toen 1-jarige zoontje Cédric vormen het begin van een geheel nieuw project, waarin zijn belangstelling voor het fenomeen creativiteit, zijn passie voor tekenen en schilderen, zijn interesse voor wetenschappelijk onderzoek en zijn liefde voor kinderen samenkomen. Het project krijgt de naam 'Kijk op krabbels'.
Naar bovenm

1989

Eerste kinderboek in samenwerking met de illustratrice Sandra Klaassen: 'Eet jouw dokter ook patat?'. Het boek wordt een groot succes en zelfs in 'Sesamstraat' wordt hieruit voorgelezen.

In de bundel 'De tachtigers van de twintigste eeuw' wordt het gedicht 'Een brabantse lente' van Ignace opgenomen.

Naar bovenm

1990

Een aantal reizen naar Griekenland leidt tot een nieuwe passie: Santorini (in het Grieks 'Thera') en de Cycladische cultuur. Er volgen enkele publicaties, die geïllustreerd worden met eigen foto's. Onder de titel 'Een impressie van Santorini' worden uit dit fotomateriaal twee exposities samengesteld, die in de periode van 1990 tot 1995 op tientallen plaatsen worden tentoongesteld.
Naar bovenm

1991

'Santorini, wonderlijk leven op en onder een vulkaan' (AO-boekje 2381)

Naar bovenm

1992

Solo-expositie bij het Antiquariaat 'Verzameld Werk' te Nijmegen ter gelegenheid van de bibliofiele uitgave 'De Aarde te Voet' met vier gedichten en een gouache.

Groepsexpositie in de Galerie voor Hedendaagse Kunst 'An Sengers' te Hedikhuizen.

'Kijk op krabbels' (AO-boekje 2405)

Naar bovenm

1993

Geboorte van zijn dochter Vivienne.

Onder het pseudoniem Patrick Bosboom bundelt Ignace dagboekverhalen over zijn huisartspraktijk in het boek 'Weekendleed'.

Samen met de kunstenaar Susan Schildkamp maakt hij het tweede kinderboek 'Waar is de beer van Boukje?'.

Naar bovenm

1994

Groepsexpositie rond het thema 'Job', georganiseerd door o.a. Galerie Panacea op verschillende locaties te Vught.
Naar bovenm

1995

Na een aantal exposities in galeries en op andere locaties organiseert het museum voor Hedendaagse Kunst 'De Pronkkamer' te Uden de eerste overzichtsexpositie met een tentoonstelling die is gewijd aan het project 'Kijk op krabbels'.

Groepsexpositie rond het thema 'Vrijheid' georganiseerd door o.a. Galerie Panacea op verschillende locaties te Vught.

Naar bovenm

1996

Initiëert en coördineert gedurende een geheel schooljaar een nieuw project rond thematisch onderwijs. Het project krijgt landelijk grote aandacht en leidt tot meer dan vijftig publicaties. Ignace Schretlen tekent zelf voor twee publicaties in een vakblad voor basisonderwijs. In november 1998 wordt dit project bekroond met de eerste prijs in het kader van de tweejaarlijkse Onderwijsprijsvraag in Noord-Brabant. Drie maanden later volgt de tweede prijs bij de Nationale manifestatie.
Naar bovenm

1997

Er doen zich gezondheidsproblemen voor, waardoor Ignace zijn activiteiten moet beperken. Solo-expositie in Galerie 'de Plak' te Bemmel.

In het boek 'Een heel groot bed' analyseert Ignace tekeningen over het thema 'slaap'.

In 'Een eindeloos bestaan' worden opnieuw onder het pseudoniem van Patrick Bosboom verhalen over de huisartspraktijk gebundeld.

In de bundel 'Zin in verhalen' onder redactie van Ellen van Wolde verschijnt het hoofdstuk 'Verhalen uit de praktijk van een huisarts' van Ignace.

In de bundel 'Spreekkamergeluiden', samengesteld door Frans Meulenberg, verschijnt een portret van Ignace met een aantal verhalen ('Jonge knul' e.a.) over de huisartsenpraktijk.

Naar bovenm

1998

Benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor de verdiensten op cultureel gebied. Het Museum voor Moderne Kunst te Papendrecht wijdt drie aaneengesloten exposities aan Ignace Schretlen. De eerste expositie richt zich op het wetenschappelijke onderzoek krabbels van mensapen, de twee op de creatieve ontwikkeling van jonge kinderen en de derde op het werk van Ignace Schretlen zelf.

 

Naar bovenm

1999

Bundel 'Apenkrabbels en kinderschrift' ter gelegenheid van de gelijknamige, door Ignace samengestelde expositie in het Museum Scryption te Tilburg.

Bij Uitgeverij Van der Wees te Utrecht verschijnt een geheel vernieuwde editie van 'Anatomie van het gevoel'.

In de bundel  'Blessure' worden veertien tekeningen en gedachten over doodgaan gebundeld.

Met enige ironie doet Ignace verslag van een ziekte, die hem trof, in het boek 'Zieke dokters' (onder redactie van Peter Lens).

Naar bovenm

2000

Solo-expositie in de 'Domus Medica', de zetel van de KNMG te Utrecht.

Groepsexpositie rond het thema 'Doodgewoon' op het Landgoed 'De Mattenburgh' te Woensdrecht; ter gelegenheid hiervan verschijnt een catalogus.

Overlijden van vader.

In de bundel 'Waarnemer in eigen praktijk' worden beschouwingen over de huisartsgeneeskunde gebundeld.

In de bundel 'Kijk op krabbels' wordt ingegaan op de teken- en schilderontwikkeling van jonge kinderen.

In de bundel 'Chronische zorg zingeving en zinbeleving' onder redactie van Vincent Kirkels wordt de autobiografische verhandeling 'Ach wat zielig nou' opgenomen; ook de serie 'Gezichten van ziekte' wordt integraal in deze bundel afgedrukt.

'Krabbels van mensapen' (AO-boekje 2704)

Naar bovenm

2001

Solo-expositie in de 'Erasmus-Galerie' te Rotterdam met de presentatie van de serie 'Gezichten van ziekte'.

Solo-expositie als schilder in 'Galerie Lijn 3' te Den Haag met beelden van Jaroslawa Dankowa.

Bij uitgeverij Exponent te Bedum verschijnt de bibliofiele bundel 'Tussen zes voet diep en hemelhoog' (vier gedichten en vier zeefdrukken).

In de bundel 'Tegen beter weten-2' verschijnt het gedicht 'Het uur van de waarheid'.

'Huisartsen: een grote zorg voor de gezondheidszorg' (AO-boekje 2728)

Naar bovenm

2002

Vanwege problemen met de gezondheid moet Ignace zijn werkzaamheden als huisarts beëindigen. Hij neemt afscheid met het boek 'Voorbij en daarna'.

Onder de titel 'Waarnemer in eigen praktijk' verschijnt een tweede bundeling met beschouwingen over de praktijk'. Hierin worden ook de prenten uit de serie 'Images tranquilles et heureuses' uit 1998 afgedrukt.

In het boek 'Ziektebeelden' onder redactie van F. Meulenberg, J. van der Meer en A. Oderwald verschijnt het essay 'En dan nog een liedje tot besluit' over het chanson 'Hôtel Dieu' van Guy Béart, waarin gelijktijdig verslag wordt gedaan van het laatste spreekuur als huisarts.

Naar bovenm

2003

Bij Adr.Heinen Uitgevers verschijnt de bundel 'De dood leeft met je mee'. Hierin staan hoofdstukken over de dood uit de vier in boekvorm verschenen dagboeken, aangevuld met beschouwingen, waarin het overlijden van zijn vader in 2000 een belangrijke rol speelt.

Bij Uitgeverij Lemma verschijnt geheel vernieuwde en uitgebreide jubileum-editie van 'Anatomie van het gevoel'. In deze editie wordt ook de prentenserie 'Kleine anatomie' afgedrukt.

Naar bovenm

2004

Overzichtsexpositie (13 maart - 9 mei) in het Museum Kempenland te Eindhoven, samengesteld door de kunsthistoricus Peter Thoben. Ter gelegenheid hiervan verschijnt de bundel "Herinneringen als leidraad'.

Solo-expositie in de 'Underground-Galery Van Sint Fiet' te Maastricht met o.a. presentatie van de serie 'Gezichten van ziekte'.

Naar bovenm

2005

In het Museum voor Anatomie en Pathologie en op nog twee andere locaties te Nijmegen wordt een tentoonstelling georganiseerd, waarbij met name werk wordt getoond, waarin de medische achtergrond centraal staat.

Er verschijnt een geheel nieuwe uitgave van 'Eet jouw dokter ook patat?'; Carro Lenselink maakt hiervoor nieuwe tekeningen.

Naar bovenm

2006

Bij de Rotterdamse uitgever Ad Donker verschijnt een nieuwe uitgave van "Anatomie van het gevoel", wederom onder pseudoniem van Alexander van Es. In samenwerking met de Vrije Universiteit wordt door de Utrechtse uitgever "De Tijdstroom" de bundel "De garderobe van de dokter" uitgegeven, waarvan de titel is ontleend aan een hoofdstuk van Ignace Schretlen. Bij dit hoofdstuk staan prenten uit de "Thera-Staties" (tweede kruisweg). De KNMG organiseert voor de tweede maal een solo-expositie met werk van Ignace Schretlen in de Domus Medica. Het gaat om twee series: "Het vijfde seizoen" (foto's) en de "Thera-Staties" (acryl op papier).
Naar bovenm

2007

In de Abdij Honsoirde (Nieuwkuijk) wordt een dubbelexpositie met het werk van Ignace Schretlen georganiseerd. In de expositeruimte voor wisseltentoonstellingen worden schilderwerken, foto's en zeefdrukken tentoongesteld. Voor de eerste maal wordt de 40-delige fotoserie "Droombestemming" getoond. Gelijktijdig maar ook nadien worden in de Kruisgang van de Abdij voor de eerste maal de twee Kruiswegen van Ignace Schretlen getoond. Het Brabants Dagblad wijdt hieraan een pagina in de weekendbijlage. Ignace Schretlen participeert met "Het Vijfde Seizoen" aan een groepstentoonstelling in het Museum van Gorcum. Onder de titel "Een onvermoede bocht" verschijnt een selectie uit de poëzie en de aforismen van Ignace Schretlen. De bundel wordt gunstig ontvangen. Een hoofdstuk over ouderdom uit de bundel "Ik droom alleen wat minder" wordt opnieuw gebruikt voor het boek "Schrijven tegen de tijd", dat wordt uitgegeven door "De Tijdstroom" in samenwerking met de Vrije Universiteit te Amsterdam. In het tijdschrift Pallium worden tekeningen en teksten uit de uitverkochte bundel "Blessure" (1999) als serie herdrukt.
Naar bovenm

2008

Samen met de glaskunstenares Thea Figee exposeert Ignace Schretlen in het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne), ter gelegenheid waarvan een kleine catalogus verschijnt. Onder de bijna 100 geëxposeerde werken bevinden zich drie nieuwe series. Met name het vijfluik "Het Laatste Avondmaal" (zeefdrukken) trekt veel aandacht. Foto's van het centrale deel (drie zeefdrukken) verschijnen in het Nederlands Dagblad en het tijdschrift Volzin. Op 24 februari zendt "Het Vermoeden" (IKON-TV) een vraaggesprek van een half uur uit met Ignace Schretlen naar aanleiding van zijn kruiswegstaties en "Het Laatste Avondmaal". Het programma wordt herhaald in juli 2008. In maart participeert Ignace Schretlen met het project "Van Harte" aan een expositie in Corrosia, het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) te Almere. De titel van de tentoonstelling, die plaats vindt in het kader van de boekenweek (met als thema "ouderdom") luidt "Mijn grootouders en ik". In het project omvat Ignace Schretlen het leven van zijn vader met citaten uit feliciaties en condoléances ter gelegenheid van diens geboorte en overlijden. Enkele jaren geleden ontdekte hij dat zijn grootmoeder alle gelukwensen bij de geboorte van haar tweede zoon had bewaard. Het gedicht "Het simpele protocol" (afkomstig uit "Een onvermoede bocht") wordt opgenomen in de bundel "Geef me de tijd" (Rainbow Essentials), die ter gelegenheid van de boekenweek wordt uitgegeven. Deze bundel met o.a. gedichten van Paul van Ostaijen, Louis Paul Boon, Leo Vroman, Ida Gerhardt, Vasalis, Gerrit Achterberg en Gerrit Kouwenaar werd samengesteld door Henk van Zuiden. Op Goede Vrijdag schenkt het Katholiek Nieuwsblad aandacht aan de Tweede Kruisweg van Ignace Schretlen (de zogenaam Thera-Staties). Op 19 april publiceert de NRC een paginagroot interview van Noor Hellmann met Ignace Schretlen. Op uitnodiging mag Ignace Schretlen het lustrum-essay voor de schildersweek te Domburg schrijven. Dit verschijnt onder de titel "Zeeland zonder grenzen" op de site www.schildersweek.nl en in het boek "In het licht van Walcheren", een uitgave van Paracelsus in samenwerking met de Stichting Art & Performance (126-129). De bijdrage wordt opgedragen aan Stephanie von Dobbeler. In juli wordt de gastcolumn in het Tijdschrift voor Medisch Onderwijs (Vol. 27. nr. 3, p. 150-151) gevuld door een bijdrage van Ignace Schretlen met als titel "Kunst, literatuur en dokters zonder een goed glas wijn."
Naar bovenm

2011

Een kwart eeuw is Ignace Schretlen in de ban van koppoters. Rond dit thema heeft hij een collectie opgebouwd. Voor de eerste keer spreekt hij hierover met Bert de Groot. Het interview werd gepubliceerd in het tijdschrift "Out of Art" (jaargang 6, nummer 2 pp 19-22 / december 2011).
Naar bovenm

Copyright 2008 | Gemaakt door CEWEB | Link's | Colofon