Moeten principes principiëel op de eerste plaats komen, of verdienen ze dat ook?
Informatie

«Terug naar informatie
Eet jouw dokter ook patat?

Onder het pseudoniem van Alexander van Es schreef ik "Anatomie van het gevoel". Ofschoon ik met dit dagboek van een co-assistent nooit de publiciteit heb gezocht en hiermee nauwelijks in de openbaarheid ben getreden, word ik hiermee na een kwart eeuw nog regelmatig geconfronteerd alsof ik nadien niets meer heb geschreven. "Eet jouw dokter ook patat?" dateert oorspronkelijk uit 1989 en is geen dagboek maar een kinderboek met vier verhalen van jonge kinderen die een dokter bezoeken: het eerste verhaal, waarin Marlies op het consultatiebureau wordt onderzocht, is verschillende malen voor Sesamstraat gebruikt en er is zelfs een korte film van gemaakt. In de andere drie verhalen bezoeken kinderen een huisarts maar komen allerlei aspecten van (niet ernstig) ziek-zijn aan bod. Tóch zit dit boek, wat zeer positief werd ontvangen en wat jarenlang in de wachtkamers van veel huisartsen lag, vól autobiografische elementen.
"Eet jouw dokter ook patat?" is opgedragen aan mijn zoon Cédric. Hij was amper drie jaar oud toen zijn vele vragen over de dokter op het consultatiebureau mij tot dit boek inspireerden. Mijn vrouw en ik hadden toen nog een huisartspraktijk op de eerste verdieping van ons woonhuis, hetgeen tegenwoordig bijna ondenkbaar is. Zijn slaapkamer was pal boven de wachtkamer. Hij werd thuis geboren in de kamer boven het vertrek van onze assistente die zowel in werkelijkheid als in het boek Manita heette. Veel kinderen in het boek - ze zijn nu adolescent - bestaan écht. En die dokter, die zo graag patat eet.... die ken ik maar al te goed! Voordat ik de verhalen schreef, ben ik nagegaan wat kinderen in onze spreek- en onderzoekkamer het meest boeide: dat was de kwikbloeddrukmeter, hetgeen opvallend is omdat ik bij jonge kinderen nooit de bloeddruk heb opgenomen.
Na ruim 15 jaar is "Eet jouw dokter ook patat?" opnieuw uitgegeven. De tekst is herzien en het viel mij op, hoeveel er zo'n relatief korte periode is veranderd. Álle prenten zijn opnieuw gemaakt door Carro Lenselink, die in binnen- en buitenland boeken heeft geïllustreerd. Het resultaat, waarbij vooral veel waarde werd gehecht aan de uitstraling en het individuele karakter van elk kind, overtrof onze verwachtingen. Carro liet zich inspireren door een bezoek aan de huisartspraktijk van Peter van der Ven in Boxtel, overigens ook een begenadigd auteur. Wat was ik blij dat in deze praktijk nog zo'n prachtige kwikbloeddrukmeter hing, want ook in de heruitgave is dit fascinerende apparaat, wat tegenwoordig niet meer verkocht mag worden, vereeuwigd!

"Eet jouw dokter ook patat" (13,50 Euro) van Ignace Schretlen met illustraties van Carro Lenselink kan bij elke boekhandel worden besteld maar ook rechtstreeks bij Uitgeverij Pereboom, Meerweg 6, 1405 BE Bussum, tel. 035-6930983, e-mail: info@uitgeverijpereboom.nl, http://www.uitgeverijpereboom.nl/

Copyright 2008 | Gemaakt door CEWEB | Link's | Colofon